CHP Niğde Milletvekili Gürer, TMO’nun depo satışlarını sorguladı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bugün Niğde’nin Höyük köyünde sattığı depoları kiraya verdiğini kabul ettiğini belirterek, “TMO son 20 yılda ülke genelinde kaç arsa, depo, lojman, silo sattı. TMO varlıklarının ne kadarını ve hangi bedellerle tüketmiştir? 2021 ve 2022’de TMO’nun kaybı nedir? Kurum depo ve bina sattığı halde neden zarardan kurtulamıyor? Höyük için açıklama yapabilecek olan TMO’nun da bu sorulara yanıt vermesi gerekiyor” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bugün Niğde Höyük köyünde TMO’nun sattığı depoları kiralayarak tahıl satın aldığı açıklamasına ilişkin TMO’nun yanıtını değerlendirdi. Gürer’in konuyla ilgili açıklaması şöyle:
” Niğde’deki depoları kaç liraya sattığı, aynı depoları bugün kaç liraya kiraladığı TMO’nun açıklamasında yer almıyor. tesislerde ve bu yıl kaç liraya kiraladı Bor’daki ofis binası neden boşaltılıp binalar yıkıldı ve ambarlar Neden boş bırakıldı ve ne kadara satıldı Ne kadar arsa, depo, lojman, silo oldu TMO son 20 yılda ülke genelinde sattı?İsraftan kurtulmayıp ithalatçı kimliğine bürünen TMO, varlıklarının ne kadarını hangi fiyatlardan sattı?TMO’nun 2021 ve 2022’deki israfı ne kadar?Neden TMO, höyük için açıklama yapabilecek olan, bu sorulara da cevap vermelidir.
TMO yaptığı açıklamada lisanslı depolardan diyor. Bu 7 lisanslı depo nerede yapılıyor? TMO yapar mı? Özel sektör depolarından mı bahsediyor? TMO yaptırdıysa ne kadara ihale edildi? Neden satıldılar? Niğde 42 ili kapsayan lisanslı depo yapılacak illerin ortasında olmadığı için lisanslı depo için Niğde’ye özel düzenleme mi yaptım? TMO’nun da bu konuda kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor. Açık alanda sağlanan depo ne kadar süreyle stoklanacak? Bu tür ürünler ülke genelinde kaç tane açık alanda stoklanıyor? Kendi çıkarına olan konuda kamuoyuna açıklama yapması, işine gelmeyen konuda ise sessiz kalması kurumun işleyişini sorgulatmaktadır.”
” NASIL YENİDEN DEPOLAMA ALDI”
Gürer, “TMO’nun ifadesine göre 2006 yılında eski ve atıl durumda olan depo, aradan 17 yıl geçmesine rağmen nasıl olup da tekrar TMO tarafından kiralanacak kadar kullanılabilir hale geldi? Yapılan hiçbir çalışmadan eser yok gibi. bölgede lisanslı antrepo inşaatlarının devam ettiği ancak lisanslı depoculuk uygulaması kapsamında 42 ilin ortasında Niğde’nin olmadığı belirtildi.TMO tarafından açıklanan lisanslı antrepo inşaatları nerede? planlama ve öngörü eksikliğinden dolayı TMO’ya indirgendiği durum.Mevcut depolar hasattan önce ithal eserlerle dolduruluyor.Sattığı depoyu kiralamak zorunda kalıyor.Çiftçi ve tüccarın eline bırakılıyor. Tarımda sorunlar yanlış tarım politikaları ile artmakta, halkı tüketecek uygulamalara sokulmaktadır.Tarıma bir an önce halkçı bir anlayışla bakılmalıdır.