Haber

Şanghay İşbirliği Örgütü Başkanlar Konseyi’nin 22. Toplantısı Yapıldı

– Şangay İşbirliği Örgütü Liderler Kurulu 22. Toplantısı gerçekleştirildi

Çin Başbakanı Li:

“Dış müdahaleye güçlü bir şekilde direnmeliyiz”

BİŞKEK – Şangay İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerin devlet ve hükümet liderleri, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen 22’nci toplantıda bir araya geldi. Çin Başbakanı Li Qiang, “Güçlü bir ortak bölgesel güvenlik bariyeri inşa etmeli ve dış müdahaleye ve blok temelli çatışmalara güçlü bir şekilde karşı koymalıyız.” dedi.

Şanghay İşbirliği Örgütü Liderler Konseyi’nin 22. toplantısı Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleştirildi. Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Alikbek Japarov başkanlığında düzenlenen toplantıya Belarus Başbakanı Roman Golovchenko, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, Kazakistan Başbakanı Alihan İsmailov, Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda katıldı. , Rusya Başbakanı Mikhail Mişustin, Çin Başbakanı Li Qiang, Moğolistan Başbakanı. Luvsannamsrain Oyun Erdene, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamurat Geldimuradov ve ŞİÖ Genel Sekreteri Zhang Ming katıldı. Toplantıya Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve diğer ülkelerden heyetler de katıldı.

Toplantının açılış konuşmasında Caparov, ŞİÖ’nün güvenlik, ticaret, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda fikir alışverişi ve karşılıklı mekanizmaların geliştirilmesi için benzersiz bir uluslararası birlik olarak ortaya çıktığını belirtti. Örgüte talep olduğunun altını çizen Caparov, “Kırgızistan Devlet Başkanı Sadir Caparov’un da ifade ettiği gibi ŞİÖ’nün diyalog ortaklarıyla iş birliğine yönelik yol haritasının geliştirilip kabul edilmesi gerekiyor. Örgütün her alanında aktif ve uyumlu bir çalışma yürütülüyor. İşbirliğimizin en önemli boyutu bölgemizde güvenliğin sağlanması konusu olmalıdır.” örgüte üye devletlerin güvenliği. Bu bağlamda Bişkek’te organize suçla mücadele için uluslararası bir merkezin kurulması konusunda ortaklarımızla yakın işbirliği yapmayı umuyoruz.” dedi.

“Kurumun GSYH’si 45 trilyon dolar”

ŞİÖ üyesi ülkelerin toplam nüfusunun 3,3 milyar olduğunu ve bunun dünya nüfusunun yüzde 42’sini oluşturduğuna işaret eden Caparov, satın alma gücü paritesine göre gayri safi yurt içi hasılalarının 45 trilyon doları aştığını belirtti. Ticaret, üretim, enerji, ulaştırma, yatırım, finans, tarım, gümrük, telekomünikasyon ve diğer alanlarda iş birliğini güçlendirmeye yönelik çabaların sürdürülmesi gerektiğini belirten Caparov, “ŞİÖ Kalkınma Fonu ve Kalkınma Bankası’nın kurulması konusu 2013’te görüşüldü.” Uzun bir süredir bu yapılar ortak projelerin hayata geçirilmesinde doğrudan yer alıyor.” Gelişmelere katkı sağlayacağını ve ŞİÖ üyesi ülkelerin karşılıklı ödemelerinde ulusal para biriminin payının giderek artacağını düşünüyoruz” dedi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar da Hindistan’ın ŞİÖ üyesi ülkelerle ticaretinin son yıllarda arttığını, ülkesinin özellikle Rusya ile ticaretinin son yılda yüzde 20 artarak 170 milyar dolara ulaştığını belirtti.

“Bağımsız bir bölgesel ödeme mekanizması oluşturmalıyız”

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, üye ülkelerin öncelikli ortak misyonunun, üye ülkelerin küresel tehditlere karşı dayanıklılığını sağlamak ve giderek artan rekabet ortamında vatandaşlarını ve işletmelerini korumak olduğunu söyledi. Mişustin, dünyadaki mal ve hizmet tedarik zincirini bozduğu için yasa dışı yaptırımlarla mücadele etmenin değerli olduğunu vurgulayarak, “Bunun üstesinden birlikte gelebiliriz. Karşılıklı ticaretin giderek büyümesi bunun kanıtıdır. ŞİÖ ülkeleri yaptırımlara devam etmeli” dedi. Karşılıklı yarar sağlayan ekonomik işbirliğinin önündeki hukuki ve idari engellerin kaldırılması, aynı zamanda “Modern bir ödeme altyapısının da oluşturulması gerekiyor. Ödemelerde çoğunlukla ulusal para birimlerini kullanıyoruz. Bağımsız bir bölgesel ödeme mekanizması oluşturmayı ve para birimlerimizin ulusal borsalarda çevrilmesini sağlamayı düşünmeliyiz” dedi.

Çin Başbakanı Li Qiang konuşmasında üye ülkelerin yabancı güçlerin ŞİÖ bölgesine müdahalesini engellemeleri gerektiğini söyledi. Qiang, “Güçlü bir ortak bölgesel güvenlik bariyeri inşa etmeli ve dış müdahaleye ve blok temelli çatışmalara güçlü bir şekilde karşı koymalıyız.” dedi.

Li ayrıca ŞİÖ ülkelerine, örgütün güvenlik tehditlerine hızla yanıt verecek ve sınır ötesi organize suçlarla mücadele edecek sistemler geliştirmeleri çağrısında bulundu.

Toplantıda 2024 eylem planı kabul edildi

Toplantı sonunda ŞİÖ başbakanları ve temsilcileri ortak deklarasyonu kabul etti. ŞİÖ’nün 2024 bütçesi, mali kuralları ve diğer kararlarının onaylandığı toplantıda, ŞİÖ “Çevre Yılı”nın 2024 yılında uygulanmasına yönelik eylem planı da kabul edildi.

haber-osmangazi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu